Почетна › Forums › Потенцијалот на дигиталните технологии за развој и промоција на современ културен туризам › Stary laptop i nowa pasja
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
foolish372
GuestLeżał u mnie w szafie przez dobre trzy lata. Stary, szary laptop, który po aktualizacji systemu działał wolniej niż moja babcia na spacerze. Właściwie to już o nim zapomniałem. Aż w końcu, w środowy wieczór, gdy padało jak z cebra, a w telewizji leciały same powtórki, postanowiłem posprzątać wreszcie ten bałagan. No i go znalazłem. Włączyłem z nudów, otworzyłem przeglądarkę, a tam stary folder z zakładkami. Panie, tyle wspomnień. Jedna z nich prowadziła do kasyna online, o którym zupełnie zapomniałem. Jeszcze wtedy, przed laty, ktoś mi je polecił, bo słyszał, że można tam zagrać w takie fajne automaty z owocami, jakie pamiętam z dzieciństwa z budki z piwem. No i tak to się zaczęło!
Na początku myślałem, że to będzie tylko takie głupie klikanie. Godzina, dwie i mi przejdzie. Ale jak już odświeżyłem sobie stronę i zobaczyłem ten znajomy, niebiesko-czerwony motyw, to coś we mnie pękło. Kliknąłem w swoją starą rejestrację, myśląc, że konto już nie istnieje. A tu proszę! Nadal działało. Nawet zostało mi tam kilka złotych z tamtych czasów. Wpłaciłem stówę przez blika na próbę. Taką stówę, co to właściwie już nie wiadomo, na co wydać. Kawę w kinie? Dwie pizze? Pal licho, pomyślałem. Zagram za to, jak za młodych lat.
Zaczynałem od najprostszych automatów. Takie stare, klasyczne, z wiśniami i siódemkami. Wiesz, co jest w nich pięknego? One nie ściemniają. Zero skomplikowanych bonusów, zero wielopoziomowych rund. Kręcisz, patrzysz na bębny i wiesz, czy wygrałeś, czy nie. I ja akurat tego wieczoru miałem nieziemskiego farta. Po pół godzinie miałem już trzysta pięćdziesiąt złotych. Serio, tylko siedziałem z rozdziawioną gębą. Żona poszła spać, dzieciaki też spały, a ja czułem się jak ten gość z filmu, który wygrywa w Las Vegas. Coś niesamowitego. Myślisz sobie „wrzucę dwadzieścia złotych”, a tu nagle rośnie Ci się to na cały obiad do chińczyka na mieście. Może nie odkładałem tego na nowy samochód, ale to takie pozytywne uczucie, że w depresyjny środowy wieczór coś idzie po Twojej myśli.
I to jest właśnie to, co lubię w tym wszystkim najbardziej. Ta adrenalina, gdy w grze z bonusową rundą kręcisz darmowymi spinami. Wchodzi na ekran taki malutki diabełek, podskakuje, a Ty ze ściśniętym gardłem patrzysz, ile Ci naliczy. Ręce Ci się lekko trzęsą, ale w pozytywnym sensie. Wtedy właśnie przypomniałem sobie, jak ktoś kiedyś polecał mi vavada com pl i mówił, że tam zawsze mają najszybsze wypłaty. Faktycznie, kiedy kolejnego dnia rano chciałem wypłacić te trzysta zeta, hajs czekał na koncie błyskawicznie, zanim jeszcze zdążyłem skończyć poranną kawę. Wiecie, w dzisiejszych czasach, gdy wszystko trwa wiecznie, a obsługa klienta odpowiada po trzech dniach, takie coś naprawdę robi robotę.
Oczywiście nie ma co szaleć. Ja tam sobie ustaliłem taki żelazny limit. Wchodzę, zagrywam tylko to, co mogę stracić bez bólu głowy. Nie oszukujmy się, czasem się przegrywa. I wtedy po prostu to akceptuję. Jak wtedy, gdy dwa tygodnie temu przegrałem całą pięćdziesiątkę w jeden wieczór. Ale wiecie co? Bawiłem się przy tym naprawdę dobrze. A jak już się wygrywa, to smakuje to naprawdę wyjątkowo. Nawet te małe wygrane, po 10 czy 20 złotych, potrafią podnieść ciśnienie lepiej niż trzy espresso. Ostatnio wygrałem tak, że starczyło na nową klawiaturę do komputera, bo moja stara odmówiła posłuszeństwa. I powiem Wam, że miałem mnóstwo frajdy z samego grania, ale jeszcze większą z tego, że sam sobie mogłem kupić ten sprzęt. Zero wyrzutów sumienia, że wydałem kasę na głupoty.
Z tym graniem jest jak z gotowaniem. Albo robisz to dla samej przyjemności, chłonąc ten proces, albo wychodzą z tego spieprzone kotlety. Jak wchodzisz do kasyna z myślą „muszę zarobić na czynsz”, to się nie zdziwię, jak szybko skończysz z pustym portfelem i gorszym humorem. Natomiast jak wchodzisz tam potraktować to jak piątkowy mecz, jak ciekawe wyzwanie, to jest zupełnie inna bajka. Mi akurat ta zasada świetnie działa. Od tamtego laptopa minęły trzy miesiące. I wiecie co? Nadal śmigam na tej platformie od czasu do czasu, bo naprawdę mają świetną ofertę. Nawet polubiłem jedną grę z oceanem i syreną, która na początku wydawała mi się totalnym badziewiem, a teraz to moja ulubiona rozrywka na wieczory po pracy.
Najbardziej mnie jednak kręci to, że ta zabawa jest taka… dostępna. Nie musisz nigdzie jechać, nie musisz się stroić, nie musisz niczego udawać. Siedzisz sobie w dresach, popijasz herbatę z cytryną i grasz w swoje ulubione klocki. To taki mój czas tylko dla siebie. Odcinam się od grupy na czacie, od newsów, od polityki. To moje małe wirtualne spa dla mózgu. Ludzie chodzą na terapię, ja sobie czasem pogram w kółko i krzyżyki w wersji hazardowej. A jak do tego dojdzie kumulacja albo jakiś fajny turniej, to człowiek czuje się jak na antycznych igrzyskach. Naprawdę, polecam każdemu, kto ma chwilę i chce urozmaicić sobie nudny wieczór. Tylko pamiętajcie – z głową, na spokojnie, dla zabawy. Wtedy jesteście wygrani, nawet jeśli akurat tego dnia fortuna nie jest po Waszej stronie.
-
AuthorPosts