• This topic is empty.
Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    simonne3104
    Guest

Jestem cukiernikiem. Prowadzę małą domową pracownię – głównie torty na zamówienie, ciasta na wesela, czasem pierniki przed świętami. Praca piękna, ale stresująca. Jeden dzień bez prądu, jedna awaria sprzętu i cały tydzień planów bierze w łeb. No i w zeszłym piątku właśnie to się stało.

Mój piekarnik zawodowy – ten duży, na który brałem kredyt – przestał grzać. Termostat padł, a serwis mówi, że części nie ma i będą za dwa tygodnie. Dwa tygodnie bez pieczenia? Dla mnie to katastrofa. Miałem na weekend zamówione trzy torty na osiemnastki i jedno ciasto weselne na sobotę.

Po południu, gdy odwołałem wszystkie zamówienia (z wielkim bólem serca i stratą około 900 złotych), usiadłem w kuchni i prawie się rozpłakałem. Nie z powodu pieniędzy, tylko z bezsilności. Żona poszła po dzieci do szkoły, ja zostałem sam z niedopieczonym ciastem próbnym i hałasem wentylatora, który chodził, ale ciepła nie dawał.

Wziąłem do ręki telefon. Nie wiedziałem, co ze sobą zrobić. Przeglądałem grupy cukiernicze na Facebooku. Ktoś polecał zamiennik piekarnika, ktoś inny sprzedawał używany sprzęt. I w międzyczasie wyskoczyła mi reklama. Napisane było coś o vavada bonus online. Kliknąłem z czystej frustracji.

Strona wyglądała kolorowo. Przyznaję, nie spodziewałem się niczego. Zarejestrowałem się, bo co mi tam. Podałem maila, hasło, potwierdziłem link. W zakładce promocji znalazłem vavada bonus online – oferta dla nowych graczy: 100% od pierwszej wpłaty do 200 złotych. Wpłaciłem 100 złotych. Tyle wydaję na worki mąki w tydzień. Pomyślałem: „Piekarnik i tak nie działa, a ja oszaleję z bezrobocia”.

Na koncie po wpłacie i bonusie miałem 200 złotych.

Nie znałem się na grach. Automaty kojarzyły mi się z tymi starymi maszynami w barach mlecznych, gdzie emeryci wrzucali grosze. Ale w vavada bonus online znalazłem coś innego – sekcję z grami, które wyglądały jak proste łamigłówki. Wybrałem jedną, gdzie trzeba było dobierać symbole w pary. Postawiłem 10 złotych.

Przegrałem.

Kolejne 10. Znowu przegrałem.

Zostało 180 złotych. Postawiłem 20 złotych na coś innego – grę z kulkami i dźwigniami. Wygrałem 40 złotych. Saldo wróciło do 200.

Zmieniłem taktykę. Postanowiłem stawiać małe kwoty – po 5 złotych. I czekać. Grałem w coś prostego, w zasadzie to tylko kombinacje kształtów. Kwadraty, kółka, trójkąty. Po dwudziestu minutach miałem 215 złotych. Nic wielkiego, ale byłem na lekkim plusie.

I wtedy trafiłem. Postawiłem 15 złotych. Na ekranie ułożyły się trzy złote gwiazdki. Bonus. Dostałem rundę darmowych spinów, a w każdym spinie mnożnik rósł. Saldo skoczyło najpierw do 250, potem do 310, w końcu zatrzymało się na 440 złotych.

Siedziałem w kuchni, obok zimnego piekarnika, i patrzyłem w ekran. Nie wierzyłem. Odświeżyłem stronę. Kwota została. Vavada bonus online zadziałał lepiej, niż się spodziewałem.

Wypłaciłem 400 złotych od razu. 40 zostawiłem, ale potem i tak je wycofałem. Przelew wszedł na kartę w ciągu godziny.

Tego samego wieczora poszukałem na OLX używanego piekarnika. Znalazłem taki sam model jak mój, tylko dwa lata młodszy. Sprzedawca wołał 600 złotych. Zadzwoniłem, potargowałem się – stanęło na 550. Dołożyłem 150 złotych z własnej kieszeni i pojechałem go odebrać następnego dnia rano.

Piekarnik działa. W sobotę zrobiłem torty dla dwóch klientów, którzy jednak zmienili zdanie i chcieli ciasta mimo awarii. Nie musiałem nic odwoływać. Udało się.

Żona w niedzielę zapytała, skąd wziąłem piekarnik. Powiedziałem, że sprzedałem stare wyposażenie cukiernicze, które zalegało w piwnicy. To nie była do końca prawda, ale nie kłamałem też wprost. Po prostu nie chciałem tłumaczyć, że vavada bonus online uratował mi tydzień. Ona by nie zrozumiała – dla niej hazard to zawsze ryzyko i strata.

Ale ja nie czuję, żebym zrobił coś złego. Postawiłem stówkę, wygrałem trochę, kupiłem narzędzie do pracy. To nie jest patologia. To jest przysłowiowa „deska ratunku” w złym momencie.

Czy teraz, gdy piekarnik działa, wracam do vavada bonus online? Nie. Nie mam czasu. Ciasta nie upieką się same. Ale wiem, że gdyby nie ten jeden wieczór, ta jedna frustracja i ta jedna reklama, to dziś nie miałbym zamówień na przyszły tydzień.

Historia nauczyła mnie jednego: czasem największe szaleństwo to nie gra, tylko rezygnacja. Ja nie zrezygnowałem. Kliknąłem. I choć to tylko bonus w kasynie, to dla mnie był jak nowy termostat. Odpalił coś, co stało w miejscu.

A teraz? Muszę lepić pierniki. Święta za pasem. I niech ktoś mi jeszcze raz powie, że hazard to nic dobrego. Może i nic, ale ten piekarnik stoi w kuchni. I grzeje. I to się liczy.

Viewing 1 post (of 1 total)
Reply To: Awaria piekarnika i bonus z odsieczą
Your information: